Põhja Konn sijaitsee Tallinnan Telliskivessä osoitteessa Telliskivi 60a/5. Se on baari, jossa tarjoillaan pääosin virolaisten panimoiden oluita. Omistajilla on myös oma Põhjala-panimonsa ja ravintola Noblessnerissa.
Põhja Konnista kertovat tartolaissyntyinen Peeter Keek ja Rakveressa syntynyt Kristen Karri.
Põhja Konn nimittää itseään ”virolaisen panimo-oluen lähettilääksi”. Hanasta löytyy yli kaksikymmentä vaihtoehtoa erilaisia panimo-oluita. Niistä kymmenen on varattu Põhjalan omille panimo-oluille. Noblessnerissa sijaitsevassa Põhjalan omassa ravintolassa on hanassa 24 pelkkiä Põhjala-panimon omia oluita.
Tarjolla on myös viinejä, glögejä ja kesäisiä cocktaileja kuten Aperol Spritzia ja tietty viskejä. Olutta on tarjolla kaikenlaista vaaleista tummiin. Virolaiset panimot ovat hyvin luovia ja reseptit ovat huippuluokkaa, kertoo Peeter Keek.
Põhjala Konn on ollut olemassa nyt vähän alle kaksi vuotta ja ennen paikalla sijaitsi kuuluisa Putel-baari, joka sekin oli osin pohjalalaisten omistama.
Toisen kerroksen tilan voi vuokrata yksityistilaisuuksiin.
Peeter Keek sanoo, että Telliskivestä on kehittänyt kulinaristinen ja kulttuurinen keskus. Vieressä sijaitsee valokuvamuseo Fotografiska. Von Krahl- teatteri järjestää tanssiaisia, kun lava ei ole esityskäytössä. Se on vanhin itsenäinen virolainen teatteri, joka on vielä toiminnassa.
Peeter Keek sanoo, että Põhja Konn on ainut paikka alueella, joka tarjoaa vain olutta ja snackseja. Se suhtautuu ystävällisesti myös siihen, jos asiakkaat haluavat tuoda läheltä ostamiaan ruokia baariin.
Põhja Konnissa järjestetään pubi-visoja, muun muassa arkkitehtuuri-aiheista.
Korona teki sen, että kotimaiset virolaiset oluet nousivat suosioon. Tallinnasta lähdettiin Tartoon ja Tartosta Tallinnaan oluen perässä.
Alue, jossa Põhja Konn Telliskivessä sijaitsee on osin vanhaa neuvostoaikaista brutalistista arkkitehtuuria. Kerroksia on rakennettu vanhojen kalkkikivitalojen päälle. Tulevaisuudessa lisäkerrokset ehkä puretaan.
Ennen aikaan alue oli suljettu sotilasalue. Rakennukset on nimetty aakkosin.
”Pahasti sanottu, mutta kun alue avattiin, hipsterit muuttivat sisään ja tekivät alueesta coolin”, sanoo Peeter Keek. Alue on kaupallistunut, mutta alkuperäiset vibat ovat jääneet.
Põhja Konnin sisustukseen kuuluu kasveja, takka ja tietynlaista brutalismia. Telliskiven alueen läpi kulkee junarata.
Suomalaiset ovat löytäneet paikan ja viikonloppuisin baarissa vallitsee eri kielten sekamelska, selittää Peeter Keek. Fotografiskan kävijät poikkeavat usein näyttelyn jälkeen Põhja Konniin oluelle.
Suomalaiset ovat usein tosiaan vain päiväristeilyllä, mutta iltaisinkin kannattaa poiketa, jos on suuri oluen ystävä. Älkää ohittako meitä, sanoo Peeter Keek.
Tallinna itsessään on monikerroksinen paikka, kuin mini-Berliini, sanoo Peeter Keek. Se on monikansallinen, elävä, kosmopoliittinen kaupunki, hän jatkaa. Siellä on kaikille mauille tarjolla jotain.
Baarien sääntely on Virossa kevyttä. Joissain paikoissa pidetään kolme päivää jatkuvia reivejä. Myös startup-kulttuuri on tuonut paljon uutta kaupunkiin, se on ottanut käyttöön vanhoja neuvostoaikaisia rakennuksia ja valjastanut ne luovaan käyttöön.
Peeter Keekin mukaan Tallinnan kokoisessa kaupungissa vähän kaikki tuntevat toisena, joten kaikilla on paljon kontakteja. Kaupunki on liberaali, ei niinkään konservatiivinen, hän sanoo.
Virolaiset katsovat eteenpäin, sanovat Peeter Keek ja Kristen Karri. Hekin ovat toimineet pioneereissa vielä kun Viro kuului Neuvostoliittoon. Neuvostoaikana sanottiin, että ei voi tehdä tätä tai tuota, joten itsenäisyydenaika on tuonut paljon vapauksia. Kaikki halusivat olla kapitalisteja, naurahtaa Peeter Keek.
Põhja Konn avautuu arkisin kuudelta ja viikonloppuisin neljältä. Asiakasvirrasta riippuen se on auki puoleen yöhön tai aamukahteen.
Artikkeli on toteuttu kaupallisessa yhteistyössä